Smag på Landskabet: Naturkød fra naturarealer - Udvikling

Smag på Landskabet: Naturkød fra naturarealer - Udvikling - SEGES Projektsitet

Formål
Projektets hovedformål er at styrke landmandens incitament til at gå i gang med naturpleje. I tidligere naturplejeprojekter er der arbejdet med økonomiske incitamenter, naturplejemanualer samt sundhed og velfærd. Mange landmænd med interesse for naturpleje oplever imidlertid stadig store barrierer, især med hensyn til lovgivning, tilskudsordninger og kontrol - disse skal fjernes, før de ønsker at blive naturplejere. Samtidig skal den lokale rådgivning på området forbedres, bl.a. med hensyn til tolkning af de gældende regler. Endvidere er der behov for bedre dokumentation for, hvordan naturpleje udføres effektivt med størst mulig udbytte og i et godt samarbejde med kommuner, Naturstyrelsen og private lodsejere.

I 2014 arbejdes der videre med følgende udviklingsaktiviteter: 

1. Dokumentation og afprøvning af ekstensive systemer til rationel naturpleje på forskellige naturtyper.

  • Udpegning af relevante naturarealer sammen med kommunerne.
  • Valg af kvægrace og registreringer af tilvækst, huld, velfærd og sundhed.
  • Bekskrivelse af vegetationen og estimering af naturpleje-effekt.
  • Økonomiske analyser af etableringsomkostninger og produktivitet. 

2. Brugerdrevne løsningsmodeller for attraktiv naturpleje (fjerne barrierer).

  • Udarbejde faktablade og delkataloger vedrørende vigtige emner i naturpleje.
  • Faglig dialog med interessenter, herunder kontrolmyndigheder, om idekataloger.
  • Udarbejde og afprøve forslag til et nyt, naturbaseret kontrolsystem, hvor landmand, kommunen og NaturErhvervstyrelsen bliver enige om, hvordan naturplejeindsatsen kan måles.

Udarbejde indspil til den ny Landdistriktsordning mhp. at opnå enkle og målbare støtte- og kontrolordninger.
Projektets aktiviteter koordineres med projekt ”Naturpleje uden barrierer – DEMONSTRATION”. Aktiviteterne indgår i Grøn Vækst projektet ”Smag på landskabet - naturkød fra naturarealer i region Midtjylland” som gennemføres i samarbejde med 4 midtjyske kommuner og Region Midt, og udgør VFL, Kvægs medfinansiering i projektet, der gennemføres i perioden 2013-2014.

Vidt forskellige emner kom under luppen, da fire cases fra forskellige kommuner blev præsenteret til resultatkonferencen for projekt Smag på Landskabet.
Program til workshop den 3. februar 2015
Indlæg på Plantekongres den 15. januar 2015
Materialet indeholder PowerPoint-præsentationer om praktiske forhold omkring naturpleje og kvæghold samt muligheder for tilskud. Det kan f.eks. anvendes til landmænd, erfa-grupper og netværksmøder.
Indlæg på KvægKongres - februar 2015
Oplæg i Forum for okse- og kalvekød, den 18. marts 2015
Resultatkonference, Smag på Landskabet, Vejle, 17. marts 2015
Her kan du finde de mange præsentationsmaterialer fra Smag på Landskabets resultatkonference d. 17. marts 2015.
NaturErhvervstyrelsen har afsat en halv million kroner til at sikre bedre viden om naturpleje. SEGES har vundet udbuddet og skal derfor afvikle kurserne for landmænd og konsulenter.
Dine kunder vil have dyrevelfærd, dansk kød og naturpleje, og de vil betale for det. Hvad sælger du? Smag på Landskabet inviterer til seminar for slagtere, kokke, kantineledere o. lign. med interesse for naturkød.
Mulighederne for naturkød er enestående netop nu. Det fortalte kok og forfatter Thomas Rode til resultatkonferencen for Smag på Landskabet.
Oplæg i følgegruppen, den 12. marts 2015
Foodture Lab - Program 7. januar 2015
Landmænd kan hente ny viden og konkrete tips om afsætning af kød, når Smag på landskabet inviterer til workshop i januar.
Økonomien i naturpleje indebærer en række spørgsmålstegn. Specialkonsulent Jacob Krog fra SEGES har kigget nærmere på økonomien i to bedrifer, der har lavet naturpleje.

© 2021 - SEGES Projektsitet